HÔRKA: Obec má po 20 rokoch nového starostu

09.04.2011 Poprad

Hôrka 9. apríla (TASR) – Obec Hôrka v podtatranskej oblasti má po 20 rokoch nového starostu. Doteraz ním bol Karol Lev Irrgang, ktorý viedol dedinku v okrese Poprad päť volebných období po sebe. Novým starostom, ktorého do kandidatúry presvedčil práve Irrgang, je Vladimír Boška. V minuloročných komunálnych voľbách kandidoval za politickú stranu Kresťansko-demokratické hnutie.
V minulosti pracoval na poľnohospodárskom družstve v Spišskom Štiavniku i ako poslanec obecného zastupiteľstva v Hôrke. Úloha starostu je však pre neho niečo nové. \"Je to veľmi ťažké, musím ako starosta riešiť veľa byrokratických záležitostí. Mám pocit, že kvôli tým kompetenciám, ktoré na obce preniesla vláda, máme stále menej času na skutočnú prácu pre našich občanov,\" konštatoval Boška.
Agenda a byrokracia podľa neho narastá a požiadavky zo strany štátu sú zaťažujúce. Menej času potom ostáva na riešenie skutočných problémov. \"Riešim viac problémy súvisiace s prenesenou právomocou zo štátu,\" dodal. Trápi ho tiež, že obec musí čiastočne doplácať za starých ľudí, o ktorých sa nemá \"naoko\" kto starať. \"Ľudia totiž zneužívajú sociálny systém a svojich starších rodinných príslušníkov dajú do domova sociálnych služieb, alebo domova dôchodcov, pričom ich dôchodok často nestačí na pokrytie nákladov,\" objasnil Boška. Chýbajúce financie potom musí zo zákona doplácať obec. V Hôrke s týmto zatiaľ veľký problém nie je, ale keby bol počet takýchto dôchodcov väčší, bola by to podľa starostu obrovská záťaž na rozpočet obce.
Nový starosta má niekoľko priorít, ktoré chce realizovať v priebehu svojho volebného obdobia. Jednou z nich je oprava miestnych komunikácií. Rozšíriť by tiež chcel kapacitu materskej škôlky a dôležité je aj posilnenie inžinierskych sietí, vodovodov a kanalizácie. To súvisí aj so zväčšením kapacity čističky odpadových vôd.
 

Vyberte región